Over ons

De Kempische Eventing Associatie V.Z.W is actief sinds 2012.  Het doel van deze V.Z.W. is het organiseren van hippische evenementen op de terreinen van Merksplas Kolonie.  Deze hippische evenementen zullen in de praktijk hoofdzakelijk eventing wedstrijden zijn. Occasioneel kunnen er ook jumping-, dressuur- of menwedstrijden georganiseerd worden. In hoofdzaak zal KEA vzw zich richten op de organisatie van eventing wedstrijden. 

Een eventing is een wedstrijd waarbij ruiter en paard 3 disciplines uitvoeren en waarbij het eindresultaat bepaald wordt door de strafpunten uit elk onderdeel bij elkaar op te tellen.  De combinatie met de minste strafpunten is de winnaar.  De drie disciplines zijn dressuur, cross-country en jumping. 

De cross country is een terreinrit van 2,5 tot 4 kilometer waarbij een behoorlijk aantal hindernissen dienen genomen te worden.  Het totaalpakket van hindernissen bestaat voornamelijk uit verschillende tijdelijke constructies ook wel “containerhindernissen” genoemd. Deze hindernissen worden enkele dagen voor de cross opgesteld op het terrein, stevig verankerd en voorzien van alle nodige veiligheidsmaatregelen en nummering. Naast de containerhindernissen heeft de cross country zijn eigen klassiekers. Zo zijn er de spectaculaire waterbak, trakener en afsprong als ook de coffin die in vele crossen geïntegreerd wordt.